Natuurlijk, het is geweldig om de planten en bloemen onder je handen tot bloei te zien komen. Maar deze vrijwilligers tuinieren niet alleen voor hun plezier. Hun kerktuin is er voor anderen. Om te bewonderen, van te leren, in te plukken en elkaar te ontmoeten.

Artikel uit: Petrus Magazine 15

Klaas van Schie

Leeftijd: 81 jaar
Woonplaats: Bleiswijk
Al twintig jaar vrijwilliger in de kerktuin van de hervormde dorpskerk van Bleiswijk.

Tekst: Judith van der Spoel | Foto: Sjaak Boot

“De kerktuin van onze monumentale dorpskerk is in de loop van de jaren steeds kleurrijker geworden. Van makkelijk te onderhouden groenblijvers zijn we overgegaan naar planten en bomen uit de Bijbel. We hebben er een bijbelse kerktuin van gemaakt,
met meer dan vijftig bijzondere plantensoorten. Ceder, acacia, plataan en cipres zijn allemaal bij ons te vinden. Door het gebruik van lava komen onze plantvakken hoger te
liggen. De prachtige groene gloed is een schitterend gezicht bij een kerkgebouw als het onze.”

“Met ons team van vier vrijwilligers werken we minimaal één keer in de week in de tuin. We zorgen ervoor dat de tuin er netjes bij ligt. De kerk goed onderhouden voelt als een heilige plicht voor mij. In onze warme gemeente is dat geen zware opdracht. We nemen de kerkrentmeesters werk uit handen en besparen ook nog eens veel geld. Als je het netjes bijhoudt, is het tuinonderhoud goed te doen. In het voorjaar snoeien we veel, de rij leilindes krijgt in de winter al een knipbeurt. Sommige planten halen we in het najaar uit de tuin, ze overwinteren in mijn plantenkas.”

“In de kwekerij van mijn vader ontstond mijn liefde voor tuinieren. Ik hoop het nog lang te kunnen doen, samen met de anderen. Ik kijk er iedere keer weer naar uit.”

Bekijk hier het artikel.